5 powodów, dla których zdrowo jest pić kawę
Kochamy kawę. To jest oczywiście zrozumiałe. Ma wspaniały smak i aromat, orzeźwia, poprawia koncentrację, dodaje energii, a z rana rozbudza lepiej, niż cokolwiek innego. Jednak te właściwości kawy nie są jedynymi, dla których warto ją pić. Specjalistka żywieniowa i dietetyczka – Kerri Ann Jennings, w magazynie EatingWell podaje nam pięć zdrowotnych powodów, dla których nie należy zaprzestawać picia kawy. Jeśli jesteście zainteresowani, co to za powody, czytajcie dalej…
Kawa chroni serce. U osób, które wypijają średnią ilość kawy, czyli od 1 do 3 filiżanek dziennie, występuje mniejsze ryzyko ataku serca, niż u osób, które kawy nie piją. Dzieje się tak dzięki zawartym w niej polifenolom. Jedna porcja kawowego napoju zawiera ich więcej, niż jagody, dlatego też jest on głównym ich źródłem w diecie Amerykanów (i pewnie nie tylko ich). Polifenole pomagają uniknąć ryzyka zapalenia tętnic. Zaraz po wypiciu, kawa podwyższa ciśnienie tętnicze krwi, ale spoglądając z perspektywy czasu, to w długim okresie to ciśnienie obniża, ponieważ związki te aktywują kwas azotowy, który rozszerza naczynia krwionośne
Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. To dzięki temu, że jest bogatym źródłem antyoksydantów, zwłaszcza kwasu chlorogenowego i chinidyny, które zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, co pomaga w regulacji ilości cukru we krwi. Przeprowadzone w 2009 roku badaniu udowodniły, że filiżanka kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o około 7%. Potwierdziły to też późniejsze badania, w których dodatkowo wykazano, że u osób, które każdego dnia wypijają co najmniej 4 porcje kawy, ryzyko rozwoju cukrzycy drugiego typu jest nawet o 50% mniejsze niż u tych, którzy kawy nie piją.
Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. U osób pijących kawę, prawdopodobieństwo wystąpienia raka wątroby jest aż o około 43% mniejsze. Ponadto wykazano, że regularne picie kawy zmniejsza zagrożenie rakiem jelita grubego, gardła, piersi, prostaty oraz niektórych form nowotworów skóry. Jest to w głównej mierze zasługą polifenoli i antyoksydantów, które niwelują stany zapalne w organizmie i tłumią rozwój komórek rakowych.
Kawa zwiększa moc mózgu. Naukowo wykazano, że codzienne picie od 1 do 5 porcji kawy pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona (nawet o 30%). Jak wiadomo, są to choroby układu nerwowego, na które często narażone są osoby w starszym wieku. Do tej pory nie ma na nie lekarstwa, więc pozostaje tylko prewencja. Jedną z metod zapobiegawczych jest właśnie picie kawy. Naukowcy odkryli, że pomocna jest tu zwłaszcza kofeina, ponieważ u osób, które piły kawę bezkofeinową, takiego efektu nie zauważono.
Kawa zwiększa odporność na ból. Badania wykazały, że 200 miligramów kofeiny pomaga zwalczyć ból głowy, nawet migreny. Do tej pory dokładnie nie odkryto, na jakiej zasadzie tak się dzieje, ale to tłumaczy, dlaczego kofeina jest w składzie prawie każdego leku przeciwbólowego. Ogólnie wiadomo, że aktywuje ona komórki nerwowe mózgu i rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia dotlenie organizmu i zmniejsza ciśnienie, które jest przyczyną bólu. Dowiedziono, że picie 2 – 3 filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ból mięśni nawet o połowę, podczas gdy leki przeciwbólowe, jak np. naproksen daje rezultat 30%, a najpopularniejsza aspiryna – tylko 25%. Ponadto wypicie kawy po zażyciu leku przeciwbólowego, wzmaga jego działanie.
Tak więc – pijmy kawę i żyjmy długo i szczęśliwie!
Duży wybór pysznej kawy najwyższej jakości znajdziecie w sklepie naszych przyjaciół:
https://www.przyjacielekawy.pl/kawa
1164 liczba wyświetleń, 3 dzisiaj